top of page
Zoeken

OKRs - wat zijn dat voor dingen? En wat héb je er aan?

Bijgewerkt op: 11 jun. 2021

De managementliteratuur gonst ervan, een zoekopdracht op Googe geeft om en bij de 20 miljoen (!) hits.

What the flipperkast zijn OKR's??

En zijn ze al die aandacht wel waard?


Als antwoord op de eerste vraag: Objectives & Key Results, een framework om objectieven of doelen te stellen en ervoor te zorgen dat die ook gehaald worden, door duidelijke resultaten te definiëren.

Hierdoor krijgt elk individu en elke onderneming een zeer behulpzaam kader aangereikt om te focussen, om het team (en bij uitbreiding de onderneming) "in sync" te krijgen.

Focus en Alignment zijn dan ook de 2 meest in het oog springende voordelen van het framework, bovenop hun allereerste bedoeling: de brug slaan tussen doelen en dagelijkse bezigheden en daardoor objectieven tastbaar en concreet maken.


Antwoord op de tweede vraag: dubbel en dwars, ook al heb je hier en daar wat misschien ook wat minder positieve berichten gehoord of gelezen. In de eerste plaats is dat te wijten aan een oppervlakkige dan wel ronduit foute interpretatie van het framework, waardoor de implementatie minder eenvoudig bleek en nogal wat projecten niet de uitkomst kregen die verwacht werd.

De aandacht die OKR's krijgen (zoals alles wat nieuw is, het zit zo in de menselijke natuur), is bovendien ook vergelijkbaar met die voor de dodelijke ongevallen met zelfsturende auto's. Elk individueel ongeval wordt in de pers uitvergroot, terwijl de ongevallen mét bestuurder ettelijke tientallen veelvouden daarvan zijn. De pers is daar buiten proportie negatief, dus.

Maar het moge duidelijk zijn dat een heel groot deel van het succes van Google, LinkedIn, Twitter, Uber en Oracle (om er maar enkele te noemen) op OKRs is gestoeld. Het zijn er inderdaad maar enkele, want vele honderden ondernemingen hebben er al hun voordeel mee gedaan - en veel meer dan dat.


Een beetje geschiedenis

In de jaren '70 introduceerde Andrew Grove het concept bij Intel (als IMBO - Intel's Management by Objectives) en dat is ook waar John Doerr (*) er kennis mee maakte. Die laatste bracht het onder de aandacht van Larry Paige bij Google (in 1999, toen Google nog maar amper een paar tientallen medewerkers telde). En zij gebruiken het nu nog steeds als leidraad voor waar de focus van het management moet liggen.


Voordelen? F.A.C.T.S.

We geven hierna een korte samenvatting per key benefit, maar we plannen wel een verder uitgewerkte post van elk van de overduidelijke, bewezen maar ondergewaardeerde voordelen van het framework.

Voor een uitgebreidere bespreking van elk van de voordelen, klik je op de titel waarover je meer wil lezen - je wordt dan meteen naar die blogpost doorgestuurd.


Tip: Download onze F.A.C.T.S.-sheet (een handig overzicht met alle voordelen van OKRs)


Steve Jobs was er al duidelijk over: innovatie is "nee" zeggen tegen 1.000 dingen - er komt zoveel op je af, dat je duidelijk voor ogen moet houden waar je naartoe gaat, wat je einddoel is. En al wat daar niet aan bijdraagt is minder tot niet belangrijk.


Alignment

Eens de beginfase van een onderneming of team voorbij, is het zaak om alle betrokkenen aan hetzelfde strategische doel te laten werken. Door de dagelijkse bezigheden van elk van de teamleden af te stemmen op dat doel, krijg je effectieve, gestroomlijnde acties.


Commitment

Objectives & Key Results worden in overleg en in onderling akkoord afgesproken. Daardoor voelt elk teamlid zich verantwoordelijk voor zijn/haar deel van de opdracht. Ownership en accountability - waarveel leadership teams mee worstelden - worden moeiteloos bereikt


Tracking

Bij doelstellingen hoort een scorebord, zodat elk teamlid kan zien wat de vooruitgang is. Het bijhouden van die progressie is eenvoudig, elk behaald resultaat zorgt voor een zichtbare update én een merkbare boost in inzet en motivatie, wat leidt tot succesbeleving.


Stretching

We kunnen hier heel kort over zijn: "Get out of your comfort zone, because that's where the magic happens". Stop met jezelf en je team te beperken, durf dat hele grote doel te formuleren - het hele pad ernaartoe is niet alleen meer met goede voornemens geplaveid.


Samengevat: OKRs zorgen voor een én-én-én-gevoel. En dat is een hele stap vooruit ten opzichte van of-of-keuzes.


Meer weten? Vrijblijvend even sparren om te zien of dit iets voor jou is? Of jouw onderneming hier beter kan van worden? Neem contact met ons op via de Contactpagina op deze site.

Op die pagina kan je meer informatie opvragen, je inschrijven op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of meteen een vrijblijvend gesprek boeken. Weet je meteen of het iets kan worden.


(*) John Doerr is de auteur van Measure what matters, een waardevolle bron van informatie voor wie zich hierin verder wil verdiepen


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page