top of page
Zoeken

OKR F.A.C.T.S. - Focus

Bijgewerkt op: 11 jun. 2021

Steve Jobs was er al duidelijk over: innovatie is "nee" zeggen tegen 1.000 dingen - er komt zoveel op je af, dat je duidelijk voor ogen moet houden waar je naartoe gaat, wat je einddoel is. En al wat daar niet aan bijdraagt is (minder tot) niet belangrijk.

 

OKRs laten iedereen focussen op het einddoel


 

Ondernemen zonder het einddoel in het oog te houden, is als starten aan een tocht door het regenwoud zonder kaart of kompas. Veel kans dat je verloren loopt, niet?

Wanneer je met de auto gaat rijden naar een onbekende bestemming, schakel je je GPS in, OKRs zorgen er ook voor dat je op koers blijft.

Door de schakel tussen doelen en dagelijkse taken aan te bieden, weet iedere betrokkene wat er eerstvolgend moet uitgevoerd worden. Neen, het is geen takenlijstje en doordat er een link is met de objectieven, zijn het ook geen KPI's. Die laatste hebben alleszins hun functie en plaats in het bedrijfsleven, maar schieten tekort waar het gaat over de juiste dingen doen om doelen te behalen.

"Neen" (durven / kunnen) zeggen

Ook al eens Hansje Brinker gespeeld (je weet wel, de held van Haarlem die z'n vinger in een lek stak om een dijkbreuk te voorkomen)?

We weten heel goed dat er vaak onverwachte dingen het pad van een drukbezet professional kruisen, dat is onvermijdelijk. Maar brandjes blussen mag niet de hoofdbezigheid worden.

OKR's worden binnen het team bepaald, in onderling overleg, met wederzijds akkoord en met een vast, vooraf afgesproken reflectiemoment. Dat maakt het voor alle teamleden ook gemakkelijker om grenzen te stellen. Soms worden zomaar wat bijkomende opdrachten bij in het mandje gegooid, maar met OKR's geïmplementeerd is voor iedereen duidelijk dat die niet bijdragen tot het bereiken van het gestelde doel. En omdat dat doel deel uitmaakt van een groter geheel, zal dat ook een impact hebben op de kans om dat grotere doel te realiseren. Wat volgt is een zeer open en constructief gesprek, waarin beslist zal worden of die opdracht erbij kan genomen worden, door iemand anders zal moeten opgepakt worden, uitgesteld of helemaal afgevoerd. Door die verhoogde communicatie, zorgt de teamleader niet alleen voor meer focus en doelgerichtheid, maar ook voor minder stress en dus verhoogde productiviteit binnen haar team.


Bruggen bouwen

Door OKR's correct toe te passen, worden doelstellingen niet alleen helemaal concreet, er wordt ook een verbinding gemaakt tussen die doelstelling en wat er moet gedaan worden om ze te bereiken. Door zo concreet te worden, maakt het team het voor zichzelf zo tastbaar dat het veel minder onbereikbaar lijkt. En wordt de weg ernaartoe duidelijk uitgestippeld. Hierdoor houdt iedereen constant minstens één oog op het doel.
16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page