top of page
Zoeken

Goede voornemens – een inleiding

De infographic in het vorige artikel heeft al een tipje van de sluier opgelicht. Er zijn weer heel wat goede voornemens geformuleerd op 1 januari. Vooral aan gezondheid gerelateerde doelstellingen doen het goed, hoewel minder alcohol (pas 20ste plaats) en stoppen met roken (ook maar 14de) hun status van traditionele voornemens kwijt blijken te zijn.


Er is goed nieuws en er is slecht nieuws…

Het slechte nieuws is dat minder dan een vijfde van die doelstellingen gehaald worden en dat het niet langer dan 12 januari duurt om het op te geven.


“Als regelmatige zwemmer vermijd ik het zwembad in de eerste 2 of 3 weken

van januari, want dan liggen alle banen vol met goede voornemens.”


Het goede nieuws is: het hoeft niet zo te lopen.

Deze reeks artikelen is weliswaar geen wondermiddel, jammer genoeg niet - maar als je hier één of twee concrete tips uit kan distilleren zijn we allebei blij, niet?


Een probleem van deze tijd?

Niet echt: de Babyloniërs deden 4000 jaar geleden al beloften aan hun goden om geleende objecten terug te brengen en hun schulden af te betalen. En dat deden ze… aan het begin van het jaar. Dat is dus een gewoonte die er min of meer ingeslepen is – en, zoals verder zal blijken, niet zo’n goeie gewoonte.

Nochtans heb je pas sinds een paar jaar een (bijna) wildgroei van studies, blogs, artikelen… rondom het onvermogen van “de mens” om een paar eenvoudige goede voornemens tot het einde van het jaar vast te houden.

Mij lijkt het zelfs dat in dat overaanbod een aantal(pseudo-)psychologen een zekere vorm van leedvermaak vertonen. Wat vrij cynisch is, vermits wij nu eenmaal zo geprogrammeerd zijn. Volgens Timothy Pychyl, hoogleraar psychologie aan de Carlton University, zijn goede voornemens eigenlijk een vorm van cultureel uitstelgedrag. ‘Mensen proberen zichzelf zo wel te motiveren, maar ze zijn er helemaal niet echt klaar voor om hun slechte gedrag te veranderen.'

Het is dus alleen door heel bewust om te gaan met de problematiek (en dus ons onderbewuste uit te schakelen) dat we resultaten zullen kunnen boeken.

Maar ik loop vooruit op de feiten, laten we beginnen bij het begin (ik hoop wel dat je nu wat minder streng zal zijn voor jezelf, want ook dat is een succesfactor).


“Tell me quando, quando, quando...”

Zoals al aangegeven, is het tijdstip meestal niet zo geweldig goed gekozen om goede voornemens te formuleren en/of te realiseren.

Uit studies blijkt dat een kwart bij het begin van het jaar start, een ander kwart bij het begin van de lente, de rokers hebben dan ook nog eens een tweede kans, wanneer “Stoptober” er weer eens aankomt.

Maar al bij al is het vrij vanzelfsprekend dat de drie momenten die ik hierboven opsom alle 3 weinig of geen kans op slagen hebben.

Nog zo eentje: toen ik een tiener was, had ik een tante die steevast zei “Maandag begin ik te diëten”, waarna ze dat vanaf dinsdag tot en met zondag herhaalde.

Wat is het wezenlijke verschil (in jouw eigen gedrag) tussen 31/12 en 1 januari? Tussen 20 en 21 maart? Of 30 september en 1 stoptober?

Of, voor mijn tante, tussen zondag en maandag?

Om het met Batman te zeggen: Zero, zilch, zip, nada, nothing.

En wanneer er geen verschil in je eigen routines is op een bepaalde datum, ga je ook je goede voornemens niet realiseren vanaf die datum. Want het gaat ‘m precies om je routines veranderen.

Het slechte nieuws is dus dat je niet op eender welk moment (“nu” inbegrepen) kan starten.

Het goeie nieuws? Het geeft je de de tijd om het helemaal voor te bereiden via de tips, plan van aanpak en checklists die je van mij krijgt. Met die bouwstenen maak je een solide kader voor jezelf en zorg je ervoor dat je je doelstellingen realiseert. En het maakt niet uit in welk domein die zich bevinden, hoe je dat formuleert en aan wie je ze communiceert, met welke tools je je progressie bijhoudt – er is maar één ding dat telt: die verdraaide voornemens omzetten in goede gewoonten.

En dat doen we samen, stap voor stap.


Te onthouden uit dit artikel:

  • Starten met je goeie voornemens plan je heel goed in, bij voorkeur na je vakantie – of eender welk ander “breekpunt”.

  • Goede voornemens realiseren is vooral een kwestie van je routines aanpassen en dat kan het makkelijkst wanneer je die toch al terug moest gewoon worden.

 

Deze artikelen worden gebundeld in een e-book, bij het einde van de reeks. Vul het formulier in om het gratis te ontvangen, en dan hou ik je meteen ook op de hoogte wanneer er een nieuw artikel in de reeks verschijnt.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page